Rinita – alergie sau infecție cu noul coronavirus. Exista vreun motiv pentru panica?
În ciuda faptului că majoritatea timpului am început să îl petrecem în casă, apariția unei rinite ne poate alerta. Chiar în pofida faptului, că conform statisticilor, pe baza datelor OMS, doar în 5% din cazuri rinita apare ca simptom al infecției cu coronavirus.
Dar, acesta nu este un motiv de panică, deoarece rinita poate fi un simptom al răcelii comune, gripei, sau, luând în considerare sezonul, alergiei.
A venit primăvara – florile si pomii fructiferi înfloresc. Rinita alergică poate apărea atunci când intrăm în contact cu polenul plantelor – pentru unii este un simptom familiar, însă pentru alții este ceva complet nou. Pentru început este necesar sa comparăm simptomele infecției cu coronavirus și ale rinitei.
Principalele simptome ale infecției cu coronavirus:
ridicarea temperaturii corporale, febră;
dificultăți respiratorii, tuse (uscată), dispnee;
Cercetătorii de la London's Royal College au dezvăluit un nou simptom - scăderea sau pierderea completă a simțului mirosului și al gustului. Anosmia a fost prezentă la 59% dintre pacienții testați pozitiv pentru coronavirus, în timp ce 18% dintre cei testați negativ, de asemenea, au prezentat acest simptom. OMS raportează că durerile musculare au fost prezente la 14% dintre pacienți, iar starea de rău general și frisoanele apar în 11% din cazuri. Eliminările nazale și iritația sau durerea în gât sunt mai puțin frecvente și, cel mai probabil, sunt simptome ale unei alte boli.
În cazul rinitei alergice se poate observa:
strănut, eliminări nazale, congestie nazală;
conjunctivită, prurit în zona ochilor;
iritație în gât – mai rar;
tuse și dispnee, care pot apărea mai des la pacienții cu astm bronșic.
După cum se vede, manifestările bolilor sunt semnificativ diferite. De asemenea, in cazul rinitei alergice, temperatura rămâne în limitele normale, spre deosebire de infecția virală. În plus, simptomele apar sau se agravează după contactul cu un alergen, de exemplu, după o plimbare.
REȚINEȚI!!!
Dacă prezentați simptome de infecție cu coronavirus;
Dacă în ultimele 14 zile ați vizitat zonele epidemice;
Dacă ați intrat în contact cu o persoană care s-a întors dintr-o zonă epidemică cu mai puțin de 14 zile în urmă;
Dacă ați intrat in contact cu o persoană care este testată pozitiv pentru coronavirus.
RAPORTAȚI MEDICULUI DE FAMILIE! NU INCERCAȚI SĂ VĂ AUTOTRATAȚI! Dacă suspectați o rinită alergică, consultați un specialist alergolog pentru a afla cum să vă faceți viața mai confortabilă în perioada de înflorire.
Primul lucru pe care îl puteți face singur este să opriți contactul cu alergenul (terapia de eliminare). În cazul rinitei alergice, irigarea cavității nazale se aplică cu succes în acest scop. Pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnice (NCBI), cea mai mare bibliotecă de cercetări în domeniul medical din SUA, în 2012 a fost publicată o meta-analiză (mai multe detalii aici), conform căreia utilizarea irigării saline pentru rinita alergică conduce la următoarele rezultate:
27,6% - ameliorare a simptomelor: scăderea eliminărilor și a congestiei nazale;
62,1% - reducere a necesității de medicamente antialergice;
27,8% - ameliorare a calității vieții (posibilitatea de a face plimbări, de a vizita parcurile și de a merge la aer liber).
În 2019, o nouă meta-analiză (mai multe detalii aici) a fost publicată pe același site, care confirmă faptul că irigarea nazală cu soluție salină hipertonică ameliorează evoluția rinitei alergice și reduce aportul de preparate antihistaminice mult mai semnificativ decât irigarea cu soluție izotonică salină.
Forma de soluții sub formă de spray-uri pentru irigarea nazală poate fi utilizată în orice condiții și este confortabil de a fi purtată într-o geantă de mână.
Normarin Allergy – spray nazal, soluție salină hipertonică (2,0%), special creat pentru terapia de irigare în caz de rinită alergică. Datorită concentrației optime și a presiunii moderate, curăță mucoasa nazală, reducând semnificativ numărul de alergeni și severitatea simptomelor.