Normarin Moldova

Rinosinuzita acută la adulţi: recomandări clinice de irigare nazală cu soluții saline

Irigarea nazală este recomandată ca terapie suportivă pentru ameliorarea simptomelor în caz de rinosinuzită bacteriană acută, și anume pentru fluidificarea secrețiilor și îmbunătățirea transportului mucociliar, precum și în caz de rinosinuzită cronică și sinuzită recidivantă.
Irigarea nazală cu soluții saline: irigarea nazală cu soluție salină poate fi utilizată pentru a fluidifica secrețiile vâscoase și pentru a îmbunătăți clearance-ul mucociliar. Curățarea mecanică a cavității nazale cu soluție salină s-a dovedit a fi benefică pentru pacienții cu rinosinuzită cronică și sinuzită recidivantă.
În unele recenzii Cochrane a publicat informații despre studii care au arătat un beneficiu limitat al irigării nazale în ameliorarea simptomelor la adulți. Cu toate acestea, irigarea nazală este o opțiune sigură și necostisitoare de tratament pentru pacienții care își doresc ameliorarea cât mai rapidă a simptomelor.
Recomandări clinice: Simptomele ușoare ale rinosinuzitei cu o durată mai mică de 7 zile pot fi ameliorate cu tratament suportiv incluzând analgezice, decongestionante, irigare nazală cu soluții saline și corticosteroizi administrați intranazal.
STUDII CLINICE