Normarin Moldova

Irigarea nazală cu soluții saline recomandată în tratamentul rinosinusitelor bacteriene acute

Ghidul de diagnostic și tratament pentru rinosinuzitele bacteriene acutela adulți și copii a fost elaborat de un grup de experți al Societății Americane de Boli Infecțioase, alcătuit din clinicieni și investigatori reprezentând diverse specialități medicale: medicina internă, pediatria, medicina de urgență, otolaringologia, sănătatea publică, epidemiologia și specialiști în bolile infecțioase la adulți și copii. Au fost elaborate recomandări bazate pe dovezi pentru diagnosticul, investigațiile de laborator, tratamentul antimicrobian empiric și terapia suportivă.

Recomandări: Se recomandă irigare nazală cu soluție salină fiziologică sau hipertonică, ca tratament suportiv la adulți cu rinosinuzită bacteriană acută (ușoară sau moderată).
Mai multe studii au evaluat efectele soluției saline hipertonice vs soluția salină fiziologică asupra permeabilității căilor nazale și a clearance-ului mucociliar la pacienții cu rinosinuzită simptomatică. Ambele soluții saline au îmbunătățit semnificativ clearance-ul mucociliar în comparație cu valorile înainte de tratament. Totuși, numai soluția salină fiziologică a îmbunătățit semnificativ permeabilitatea căilor nazale.

Alte studii au demonstrat că soluția salină hipertonică ameliorează semnificativ simptomele nazale și, prin urmare, îmbunătățește calitatea vieții.
În cele din urmă, se susține că irigarea nazală cu soluții saline ameliorează simptomele nazale prin creșterea funcției mucociliare, scăderea edemului mucoasei, curățarea mecanică a secrețiilor și scăderea mediatorilor inflamației.

Beneficii: Irigarea nazală cu soluții saline poate ameliora simptomele atât la copii, cât și la adulți și poate îmbunătăți calitatea vieții. Recomandarea în favoarea irigării nazale cu soluții saline este bazată pe beneficiile potențiale din punct de vedere al confortului și al siguranței irigărilor nazale cu soluții saline și pe incidența relativ scăzută a efectelor adverse locale, cum ar fiiritarea și senzația de arsură.
STUDII CLINICE