Normarin Moldova

Eficiența irigării saline hipertonice a cavității nazale pentru a atenua rinita alergică la copii: o revizuire sistematică și meta-analiză

Eficiența irigării nazale cu o soluție hipertonică a fost studiată pentru a îmbunătăți simptomele nazale și calitatea vieții, precum și pentru a reduce aportul oral de administrarea preparatelor antihistaminice la copiii cu rinită alergică.

O căutare sistematică a fost efectuată pe bazele de date PubMed, Medline, Rețeaua de îngrijiri și baze de date (CINAHL) și zonele de asistență medicală conexe, EMBASE, China Electronic Periodicals Service și Biblioteca Cochrane pentru studii prospective randomizate controlate, care evaluează efectele irigării nazale cu soluție hipertonică la copiii cu rinită alergică, publicate înainte de decembrie 2017.

Doi autori au evaluat independent calitatea fiecărui studiu și au extras date pentru o meta-analiză. Impliciînd 4 studii la 351 de pacienți. Irigarea hipertonică a îmbunătățit simptomele nazale la pacienți și a dus la o rată semnificativ mai mică de utilizare a antihistaminilor. Testele care compară irigarea cu soluția hipertonică și cu soluția izotonică a arătat cele mai bune simptome nazale la pacienții din grupul care a folosit soluție hipertonică. Deși o scădere a aportului preparatelor antihistaminice și reacțiile adverse minore au fost similare la ambele grupuri.

Concluzie: Rinita alergică este o boală frecventă cu simptome nazale afectate care necesită tratament complex. Pe baza unei analize sistematice și a unei meta-analize, irigarea salină hipertonică este acceptabilă ca un tratament suplimentar pentru copiii cu rinită alergică, deoarece asigură simptome nazale semnificativ mai bune și reduce folosirea preparatelor antihistaminice, decât irigarea izotonică cu soluție salină

STUDII CLINICE