Studii clinice

Irigarea nazală cu soluții saline este recomandată ca terapie suportivă în afecțiunile căilor respiratorii superioare, contribuind la curățarea cavității nazale cu ajutorul unui spray cu soluție salină. Irigarea nazală cu soluții saline este utilizată pentru ameliorarea simptomelor în caz de rinosinuzită cronică.

Ghidurile internaționale recomandă irigarea nazală cu soluții saline ca tratament în diverse boli, incluzând rinita de sarcină și rinosinuzita acută. Irigarea nazală cu soluții saline s-a dovedit a fi un tratament sigur, fără reacții adverse grave raportate. Efectele adverse minore pot fi evitate prin modificarea tehnicii și ajustarea salinității.

RECOMANDĂRI CLINICE RATA DE EVIDENȚĂ
Irigarea nazală este un tratament suportiv eficient în caz de rinosinuzită cronică A
Pe baza datelor limitate, irigarea nazală poate fi un tratament suportiv eficient în rinita alergică, infecțiile respiratorii virale acute, precum și în perioada postoperatorie după intervenții endoscopice pe sinusuri. B
Irigarea nazală este recomandată în caz de rinită ușoară sau moderată în sarcină, precum și în caz de rinosinuzită acută, sarcoidoză sinonazală și granulomatoză Wegener. C

Bolile tractului respirator superior, cum ar fi rinosinuzita acută și cronică, infecțiile virale ale tractului respirator superior și rinita alergică sunt boli care se întâlnesc frecvent și afectează calitatea vieții. Irigarea nazală cu soluții saline este folosită ca terapie suportivă în bolile tractului respirator superior, provenind, probabil, din tradiția medicală ayurvedică. Utilizarea sa, incluzând indicațiile, caracteristicile soluțiilor saline și dispozitivele de administrare au fost descrise pentru prima dată în literatura medicală la începutul secolului XX. Irigarea nazală cu soluții saline este un tratament eficient în diverse boli ale nasului și ale sinusurilor paranazale. În cadrul unui studiu la care au participat 330 medici de familie, 87% au raportat că au recomandat irigarea nazală cu soluții saline pacienților pentru una sau mai multe boli.

Irigarea nazală se efectuează prin pulverizarea soluției saline într-o nară, permițându-i să se scurgă prin cealaltă nară, spălând mucoasa nazală. Irigarea nazală cu soluții saline poate fi efectuată utilizând dispozitive speciale cum sunt spray-urile nazale (se induce presiune prin apăsare) sau folosind un vas special (vas neti), din care soluția salină curge cu ajutorul gravitației. Ambele sunt disponibile fără prescripție medicală.

SursaSaline nasal irrigation for Upper respiratory conditions, 2009.


 

COM_CONETNT_SHARE: