Normarin Moldova

Virusuri respiratorii - cum sa va protejați?

Trăim într-o lume în continuă evoluție, iar tendințele din ultimii ani sunt încurajatoare. Spuneți nu fumatului, duceți un stil de viață activ și faceți sport, boala este mai ușor de prevenit decât de tratat - aceste sloganuri au devenit deja familiare.
Astăzi, aproape toată lumea caută oportunități de a-și întări organismul și abordează cu înțelepciune prevenirea și tratamentul bolilor. Preparatele naturale și pe bază de plante sunt foarte populare, deoarece mulți înțeleg deja răul cauzat de medicamente atunci când sunt folosite iresponsabil.
Datorită vigilenței crescute a pacienților, diagnosticul precoce a devenit mai frecventă, multe boli pot fi prevenite, iar ghidurile de tratament suferă modificări.

Totuși, una dintre problemele actuale este prevenirea bolilor cauzate de virusurile respiratorii.

Un stil de viață sănătos și absența obiceiurilor proaste, consumul responsabil de medicamente ajută la întărirea sistemului imunitar și aceste măsuri nu trebuie subestimate.
Dar există și alte metode simple care vor ajuta organismul să facă față virușilor.

Mecanismul de protecție al nasului - ce este?
Corpul nostru știe cum să facă față „dușmanilor” externi - pe asta funcționează sistemul nostru imunitar. Toată lumea știe deja să o mențină și să o întărească. Dar știți că există un mecanism special de protecție în cavitatea noastră nazală - clearance-ul mucociliar, așa-numitul sistem de curățare epitelial.
Virușii respiratori pătrund în corpul nostru prin tractul respirator, în special prin nas, de aceea este foarte important ca mecanismul său natural de apărare de curățare să funcționeze corect.
Apropo, curgerea nasului și strănutul sunt, de asemenea, o reacție de purificare. Când virușii, bacteriile sau alergenii intră în membrana mucoasă, aceasta devine iritată și se declanșează reflexul strănutului. În viitor, pentru a elimina agenții nocivi din cavitatea nazală, mucusul începe să iasă în evidență activ și apare un congestive nazala sau scurgeri.

Ce dereglează clearance-ul mucociliar?
Prima este schimbarea temperaturii. La o temperatură scăzută a mediului ambiant, vilozitățile epiteliului mucoasei nazale își încetinesc mișcările oscilatorii, iar procesul de purificare încetinește.
Al doilea punct important este umiditatea suficientă a aerului, deoarece aerul uscat duce la o scădere a secreției mucoasei nazale. Secreția mucoasă este ca o capcană pentru poluanții nocivi, se lipesc și se scufundă în mucus, apoi sunt îndepărtate din nas, datorită fluctuațiilor vilozităților epiteliului.

Cum să asiguri funcționarea mecanismului de protecție?
Desigur, nu este întotdeauna posibil să întrunești prima condiție, deoarece o persoană în timpul zilei se poate afla într-un mediu cu o temperatură în continuă schimbare. Este important să rețineți că atunci când temperatura aerului este scăzută, mecanismul dumneavoastră de protecție funcționează într-un mod limitat.
În ceea ce privește umiditatea - totul este mai ușor. Una dintre opțiuni este dispozitivele pentru umidificarea aerului, deoarece mai ales în sezonul de iarnă, sub influența dispozitivelor de încălzire, aerul devine foarte uscat. A doua variantă, mai simplă și mai convenabilă, este menținerea umidității direct în mucoasa nazală.

În primul caz, cumpărarea unui umidificator de aer va rezolva parțial problema, de asemenea, trebuie să achiziționați un higrometru și să vă asigurați că umiditatea rămâne între 30% -60% - acesta este indicatorul care este considerat normal.

În al doilea - puteți cumpăra spray-uri pentru hidratarea mucoasei nazale, pe bază de apă de mare sau ser fiziologic. Această procedură duce nu numai la hidratarea și curățarea membranei mucoase, ci și, conform studiilor, stimulează mecanismul mucociliar al nasului și crește proprietățile sale protectoare *.

Cum funcționează un spray nazal?
Dacă vorbim despre preferință, atunci se acordă apei de mare, deoarece este cel mai natural fluid pentru corpul nostru și chiar a fost folosit odată ca lichid de înlocuire a sângelui pentru transfuzii.
Pentru curățarea și hidratarea mucoasei nazale este necesară o soluție izotonă de apă de mare. Forma de pulverizare este convenabilă și ușor de utilizat, iar, în cazul unei sticle cu supapă de închidere din spate, soluția este sterilă pe toată durata utilizării. Astfel de produse sunt create individual pentru fiecare vârstă, deoarece aceeași presiune de pulverizare nu este potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mici. Atunci când alegeți un remediu, este foarte important să acordați atenție vârstei de aplicare. Un alt plus este că, datorită unghiului larg de pulverizare, spală și iriga eficient toți pereții cavității nazale.

Ce altceva poate hidrata membrana mucoasă.
Desigur, dacă spray-ul nu este la îndemână sau într-o farmacie din apropiere, vă puteți clăti nasul cu ser fiziologic obișnuit folosind o seringă. Eficacitatea unei astfel de hidratare și curățare va fi mai mică, deoarece este incomod să irigați toți pereții cavității nazale cu o seringă. În plus, trebuie să păstrați soluția rămasă în frigider pentru a preveni contaminarea bacteriană și de fiecare dată înainte de procedură să încălziți soluția la temperatura camerei.
Unii oameni fac soluție salină acasă - folosind sare obișnuită sau de mare. De asemenea, este important să fiți atenți aici, deoarece diluarea necorespunzătoare poate duce la arsuri și deteriorarea mucoasei. În plus, sarea conține diverse impurități care pot provoca chiar și o reacție alergică a mucoasei.
În orice caz, indiferent de metoda pe care o alegeți pentru a hidrata mucoasa nazală, veți obține rezultatul dorit și veți ajuta mecanismul de apărare al nasului să lupte mai eficient cu agenții patogeni, ceea ce înseamnă că îi puteți preveni.
Și, bineînțeles, nu uita de procedurile generale care întăresc organismul, alimentează-te cu o dietă echilibrată și încearcă să duci un stil de viață activ. Și, în ciuda tuturor, păstrați o dispoziție bună, deoarece se presupune că acest factor are și un efect pozitiv asupra sistemului imunitar uman.

*The Role of Seawater and Saline Solutions in Treatment of Upper Respiratory Conditions
Danijela Štanfel, Livije Kalogjera, Sergej V. Ryazantsev, Kristina Hlača, Elena Y. Radtsig, Rashidov Teimuraz and Pero Hrabač6 Mar Drugs. 2022 May; 20(5): 330. Published online 2022 May 17

Citiți mai multe noutăți aici...
NOUTĂȚI